6 Ağustos 2010 Cuma

Turkish Cuisine

Türk Mutfağı üzerine makale,araştırma, kitap çok. Adeta içinden çıkılmaz bir deniz çünkü. Bugün bir arkadaşımın yolladığı mail beni lise sonda yaptığım I-search projesine götürdü. Türklerin kahve kültürü ve kahve evlerinin sosyal alışkanlıklara etkisi üzerine essay yazmıştım. Envai çeşit kitap toplamıştım, çoğu yemek üzerine. Kapı kapıyı açtı, içinden çıkılmaz bir hal aldı sonunda. Mail ise dünyanın en iyi 3 mutfağından bahsediyor: Fransız, Çin ve Türk Mutfağı

Bu 3 mutfağın içinde Türk Mutfağını göklere çıkarıyor Bonny Wolf' "Among the Great Cuisines, Turkish is a Delight" makalesinde.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıl boyunca 3 kıtayı kapladığından ve baharat yollarını kontrol altında tuttuğundan bahsediyor. Bu sebeple bu kadar çok kültürün ve çeşidin varyasyonu ve lezzet arayışını etkilememesi imkansız. Ama en önemlisi Türk Mutfağında herşeyin sezonunda taze tüketildiği, en basit bir restaurantta bile ortaya zeytinyağlı taze salata sunulduğu, sabahları susamlı simitle kahvaltı yapılıp, çeşitli mezeler eşliğinde rakı masaları kurulduğu, yemeklerin ardından mideyi rahatlatmak için çay demlendiği anlatılıyor.

Merak edenlere: http://www.npr.org/templates/story/story.php?storyId=128907103

Güzel Cumalar (:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder