4 Ekim 2010 Pazartesi

Croissant


























Sabah kahvaltısında aylardır süren zinciri kırıp croissant aldım geçen gün. Büyük beklentiler, büyük hüsranlar getirirmiş. Bagete nutella sürmediğimiz kaldı sadece. Tadı tuzu olmayan, mayası fazla kaçmış bir çörekle karşılaştım. Hazır bu kadar özlemle yurdumda croissant arayışına girmişken bir tarihçesini de incelemek istedim.

Şekli crescent yani yarım aydan geliyor. Klasik Çağda ay tapılan ve kutsal görülen bir nesne olduğu için çöreği bu şekle sokmaya karar vermişler. Fransız kahvaltısının vazgeçilmezlerinden. 1970'lerde herşeyi fast-food formuna dönüştürmeye çalışan cin fikirliler pişmemiş croissant'ları paketleyerek tüketime sunmuşlar. Hem de sadece sade çörek olarak değil, toz şekerli, ballı, çukulatalı versiyonlarıyla.




Croissant doğumu 1838'lere uzanıyor. 92 numarada rue de Richelieu in Paris,  Boulangerie Viennoise patisserisini açan Avusturyalı topçu subayı August Zang özellikle Viyana spesiyallerinden kipferl'i ile ünlü oluyor. Fransızlar kipferl'in yerli versiyonunu croissant olarak değiştiriyorlar. En son It's Complicated filminde Meryl Streep'in croissant yaptığı sahne kitlenmişti zihnime. Şimdiyse sadece güzel bir tarifin peşindeyim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder