28 Temmuz 2010 Çarşamba

DEADlines


Geçenlerde yemek sohbetlerinden birinde babamın geçmişine doğru gitmişken araya 12 Eylül anıları girdi. Pek de anı denmez aslında, bizim belgesellerde, dizilerde, derslerde gördüğümüz şeyleri birebir yaşayan insanların ağzından dinlemek. Sonra zihin parçaları yavaş yavaş birleştirmeye başladı. 12 Eylül günü 'özel' olarak planlanmış referandum tarihi.

Bizim dönemin apolitik oluşu siyasi olayların kanlı ve vahşi boyutlarını gören ailelerimizin bizi soğutmalarından dolayıdır. Aynen bu şekilde, soğumuştur bir kesim düşüncelerin radikal uçlarından. Yine bu kesim 12 Eylül dendiği zaman Kenan Evren'in TRT'deki darbe konuşmasını canlandırır zihninde. Araya iktidarın tekeline yağ süren bir referandum sokulduğunda kaçar gider.

Nitekim 9-11 Eylül arası Bayram Tatili. Programlar şimdiden yapılmaya başlandı. 12'si de Pazar gününe denk geldiği için (sanki 1 hafta öncesi veya sonrası olamayacakmış gibi) çoğu insan tatilde olacak. Bir kesim var ki tatilinden ödün vermeyen, diğer kesim loto gibi papatya hesabıyla oy veren, çıkarı için renkten renge giren, 'ne atsam ki' diye düşünüp gündemi takip etmeyen, bir kere olsun merak edip değişen maddeleri incelemeyen, 12 Eylül'de kaçabildiği kadar uzaklara kaçıp birey haklarından biri olan oy vermeyi yerine getirmeyip 'hiç' olan.

Bazı şeyler kökten değişirken belki her an süreci durduracak gücümüz olmuyor ama bu hiçbir tepki gösteremeyeceğimiz anlamına gelmez. 12 Eylül'de 'hayır'lı oyunuzu kullanın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder