15 Aralık 2013 Pazar

Yılbaşı Çiçeklerim & Çikolatalı Muffin Kokusu


Pazar günü 'Fransız' kahvaltısı sonrası hızımı alamadan bol ceviz ve çikolata parçalı sıcak muffinlerimi yaptım. Sabahtan beri 11. muffin'imi tüketirken vaktiyle yağlı kağıt üzerine yazdığım ve artık görünmez hale gelen tarifimi temize çekeyim diyorum:)

Malzemeler:

1 yumurta
1 bardak süt (200 ml.)
200 gr. tereyağ
1 bardak toz şeker (200 gr.)
1,5 bardak tepeleme un (325 gr. civarı) - (ben 300 gr. koyuyorum)
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 paket kabartma tozu
1 tutam tuz

Hazırlanış:

2 yumurta ve toz şeker mixer'la çırpılır. 200 gr. eritilmiş ılıtılmış tereyağ yavaş yavaş ilave edilir. (tereyağının ılıtılmış olması ve yavaş eklenmesi önemli yoksa yumurtayı pişirir ve parça parça bir görüntü ortaya çıkar) 1 bardak ılık süt de eklendikten sonra ayrı bir yerde karıştırılan kuru malzemeler (kakao, kabartma tozu, tuz, un) içine eklenir. 1 bardak dövülmüş ceviz ve isteğe göre el ile ufalanmış bitter çikolata karışıma eklenir. Küçük silikon / kağıt muffin kalıplarına 3/4'ünü dolduracak kadar koyulup 180 derece fırında şişip patlayıncaya kadar pişirilir. 10 dk civarı. (kürdanı batırınca leke kalmıyorsa it's ready!)

Buon appetitoooooooo :)


 

12 Aralık 2013 Perşembe

2014 ve Gelecek


Sezen Aksu, "Ne kadar az yol almışız, ne kadar az, yolun başındaymışısz meğer" derken, Orhan Pamuk Masumiyet Müzesi kitabında "hayatımın en mutlu anıymış, bilmiyordum" diye devam eder. Çünkü bazen insanlar bu dünyayı kendi kavruldukları toz bulutu içinde birikmiş kir ile tüketmeye başlarlar. Senin yaydığın enerji, taşıdığın değer kendi prototiplerine uymadığı için sistemleri hata verir. İşte bu yüzden 2014'e ve geleceğe dair sözlerim var:

  • IQ'sunu olduğu gibi EQ'sunu da yönetebilen ve geliştiren, iç görüsü kuvvetli ve olumlu,
  • Tüm eksikliklerine rağmen artılarını sahiplenen ve iyi bir birey olmayı hayatınının merkezine koyan,
  • Konuşmasıyla, hareketleriyle sistemin yarattığı bir prototip olmayan,
  • Duygularıyla ve önsezileriyle hareket eden,
  • Paylaşmayı ve sevgiyi kazanmayı bilen
  • Kendi muhafazakar adalet kuralları yerine akılcı ve genelgeçer doğru yanlış ayrımları belirleyebilen,
  • Sorumluluklarını yerine getirmenin dışında bu dünyaya nefes aldığı her saniye değer katan bir çocuk yetiştirmek istiyorum.

Ve son olarak annemin hep mırıldandığı şarkı gibi, "Que Sera Sera , whatever will be will be.." :)

 

6 Aralık 2013 Cuma

Formidable Combination





Bir aydır bu yazıyı yazmak istiyorum.

Nelson Mandela'nın tek bir cümlesi yazacağım herşeyi özetledi.

Mandela'nın anısına ve çok sevdiğim iki güzel insanın ömür boyu beraberliğe adıma atması adına...

“A good head and good heart are always a formidable combination..."


 

27 Kasım 2013 Çarşamba

Do All Things With Love

 
Her insanın sevdiği işi yapma şansı yok ama yaptığı işlere ruhunu ortaya koyması, çok basit ve köşesiz bir işi zevkli ve renkli hale getirmesi kendi ellerinde.
 
İçimizdeki çocuk günlük hayatta girmek zorunda olduğumuz rollere rağmen ölmesin, 'bazıları' tarafından öldürülmesin!

Porcini Mantarlı Risotto

 
350 gr. arborio pirinç
500 gr. mantar (tercihen porcini)
1 soğan
100 gr. tereyağı
2 bardak sek beyaz şarap
1,5 bardak et suyu (veya 1,5 bardak su + 1 bulyon)
80 gr. parmesan peyniri
tuz, karabiber
 
Bir kapla tereyağı eritip soğan hafifçe kavrulur, mantarlar ilave edilir, suyunu çekip kavrulmaya başlayınca tuz & şarap eklenir. Şarap buharlaştıktan sonra kaynamakta olan et suyundan 2 kaşık eklenerek pirinç devamli karıştırılır. Bu şekilde et suyundan azar azar ilave edilerek yaklaşık 20 dk. kadar pirincin pişmesi beklenir. Piştikten sonra 5 dk. kadar dinlendirildikten sonra parmesan peyniri karıştırılarak servis yapılır.
 
Buon appetitoooo :)

Bora'cığımın Bodrum Kurabiyesi

 
1 yumurta sarısı
1 çay bardağı toz şeker
1 çay bardağı mısırözü yağı
125 gr. tereyağı
2/3 çay bardağı yoğurt
Aldığı kadar un :)  - yani yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar-
 
Hepsi beraber yoğurulup yumuşak bir hamur elde edilecek
Hamurdan parçalar koparılıp elle 1,5 cm. kalınlığında açılacak, çay bardağı ile kesilecek.
Tepsiye dizilip üzerlerine yumurta akı sürülecek ve 180 derecede altı üstü pembeleşene kadar pişirilerecek!
 
Buyrunuz:)

Back To Basics3: Tavuklu Bezelye

dontmakethisarapture:

More on:
 
1 kg. bezelye
1 soğan
2 domates
250 gr. tavuk bonfile
2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
tuz
 
Bezelyeler ayıklanıp, yıkanıp, süzülür. (ya da 1 paket donmuş Iglo bezelye)
Bir tencereye zeytinyağ koyulur.
Orta ateşe oturtulur.
Önce kuşbaşı doğranmış tavuk bonfile koyulup suyunu çekene dek kavrulur
İnce kıyılmış soğanlar eklenip onlar da yumuşayana kadar kavrulur
Bezelyeler tuz ve ince rendelenmiş domates koyulup kapağı kapatılarak pişmeye bırakılır
Bezelyelerin rengi değişince suyu bitmiş ve hala pişmemişse 1-2 fincan kaynamış su eklenebilir
(Düdüklü tencerede 10 dk. da pişirilebilir)